:: Demo ::

"...mert minden, ami a nem létezőnek -> létezőbe való átmenetét eredményezi, alkotás..." - Platon

:: Kivitelezés ::

Királyi Borház és Pincemúzeum - Budai Vár - háttérhangrendszer
www.kiralyiborok.com

A Budai Vár területén feltárt, 1400 nm alapterületű pincerendszerben háromzónás háttérhangrendszert építettünk ki.
A kivitelezésnél különös figyelmet fordítottunk a műemlék védelemre, a hangsugárzók rejtésére, és a nedvességálló kábelezésre.
A hangsugárzók elhelyezésénél ügyeltünk, hogy a múzeum minden területén egyenletes hangeloszlás legyen.
A rendszer tiszta és élethű hangzást biztosít, melyhez hozzájárul a pincerendszer sajátos akusztikája is.

Amennyiben szeretné megismerni a munkánkat, úgy előre megbeszélt időpontban szívesen körbevezetjük, és a technikai részletekbe is bepillanthat.

Kivitelezés

:: 3D grafika ::

3D Grafika

:: 3D - anaglif ::

3D - Anaglif

:: Újságírás ::

A Diszkrónika+stage Magazin hasábjain 2004. óta jelentetek meg cikkeket.
Ezek szakújságírói, szakértői szintű, hang- és videotechnikai eszközöket bemutató írások. Fontosnak tartom, hogy megmaradjon a szöveg közérthetősége, hogy minél szélesebb olvasói kör megérthesse. Az is, aki esetleg most ismerkedik a témával (őket semmiképp sem szabad elriasztani) és az is aki maga is járatos a témában, de esetleg új információkra kiváncsi.

Írásaimnnál a közvetlen, könnyed, beszélgetős stílust követem, hosszabb anyagoknál részekre tagolom, és külön magyarázó részeket is helyezek el (keretes írások), elsősorban a szakkifejezések és jelölések részére, ugyanakkor a vizuális anyagok, a megfelelő képek kiválasztását is legalább annyira fontosnak tartom.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Fazekas Tamás főszerkesztő úrnak, aki teret adott első publikációimnak és elindított ezen az úton, és köszönöm a ZAJ Stúdió munkatársainak, akik a segítségemre voltak.
Azóta a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán, kommunikáció- és médiaszakos hallgatókén végeztem, elektronikus újságírás szakirányon.

Lázár Gábor - ügyvezető

Diszkrónika+stage Magazin
:: Kipróbáltuk: Lexicon Pro Omega - desktop recording studio - 2004/5. szám
:: ...a CD hegyeken túl, ahol az SACD életre kelt - 2004/6. szám
:: DVD-Audio - ami van, de még nincs - 2005/1. szám

Videotechnika a szórakozóhelyeken  - XLR.hu, online magazin
- nyomtatásban is megjelent sorozat -
:: 1. rész    :: 2. rész    :: 3. rész

:: Magamról... ::

Lázár Gábor    Mikor az első fényképezőgépet kaptam dédmamámtól, 12 éves voltam. Előtte csak néha fotóztam apámmal, leginkább családi események, kirándulások alkalmával. Utána már magam jártam fotózni, akkoriban költöztünk Budapest belvárosába, ami tele volt felfedezni- és fotóznivalóval. Nagyon jó gyakorlás volt leginkább azért, mert megtanultam a fényképezőgép objektívjén át szemlélni a világot.

Azóta eltelt 20 év, ami alatt elmélyültem az audiovizuális alkotás világában.

Lázár Gábor    A fotózásban megtanultam elragadni a pillanatot, a videófilm segítségével pedig az egysíkú kép az idővel gazdagodik, és egy kerek, egész folyamatot tudok átadni vele. Teljesen más szemlélet kell a fotózáshoz, és más a videófilm készítéshez, bár nagyon sok közös alapja van, mint például a kompozíció a plán vagy a gépállás.

   Megtanultam mind azt, amit nem lehet a boltban megvásárolni a kamera mellé, és amit nem tartalmaz egy számítógépes program sem: azt a szemléletet, amivel a mozgókép megszületik, azt a gondolkodásmódot, amitől egy esemény egész és kerek történetté áll össze otthon, majd a tévé képernyőjén.

   Egy egyszerűnek tűnő családi videó is valójában szellemi termék. Az alkotó gondolataiban már jóval előbb megszületik, egyfajta vizuális szerkesztési folyamatként, majd a műszaki eszközök segítségével létrejön a képi világ, vagyis az alkotó szemén keresztül éljük újra az eseményeket a tévé előtt. Lázár Gábor

   Mindaz, amivel foglalkozom, azt úgy teszem, hogy szakvizsgákat tettem, és évekig tanultam. A tanulás és a szakvizsga mindig már előzetes gyakorlat és munka mellett történt. Műszerésznek tanultam, és érdeklődési körömet a középiskola erőteljesen meghatározta. Ott ismerkedtem meg a számítástechnikával, a hangtechnikával és a videotechnikával. És szerkesztője lettem az iskola újságnak is.

   A műszerész szakmai alapokra támaszkodva, később végzett számítógép szerelő és karbantartó (szoftver és hardver), hangtechnikus (fénytechnikus) és mozgóképgyártó lettem. Mindemellett marketingből is érettségiztem, amit 2 évig tanultam, ami ma már elengedhetetlen egy sikeres vállalkozás irányításához. Később a Szegedi Tudományegyetemen hallgattam általános bölcsészetet és tanultam kommunikáció- és médiatudományi szakon.

   Egy videófilm megfelelő hang nélkül nem sokat ér. Hangtechnikusként rendezvényeket és zenekarokat kevertem és hangosítottam, amit a mai napig is szivesen teszek, ezzel rengeteget gyakorlati tapasztalatot szereztem, megtanultam mitől válik a hang élménnyé, megtanultam a hangot plasztikusan kezelni és alakítani. Lázár Gábor

   A fotó és videó kiegészítéseként alkalmazott grafikai megoldásokkal, és virtuális 3D látvánnyal is foglalkozom, melyek gazdagabbá teszik például a forgatott videó anyagokat. Kiterjesztik azok lehetőségeit. Erre pár példát lehet látni a Demó szobában is.

   Érdeklődéssel figyelem és keresem az új dolgokat, magam is szeretek kisérletezni, és bár közhelyes, de mégis: a fejlődés nem áll meg, és a tanulás sem ér véget akkor, mikor feláll az ember az iskolapadból.

   Legfontosabb útravalómnak tartom, amit 10 évesen kaptam, ma már tudom, hogy ez nem más, mint a filozófia önmaga:
...keressem, mi és miért van úgy, ahogy...
A munkámban is, a tanulásban is ez sokat segít, és egy folyamatos kutatásra ösztönöz.
Ennek köszönhetően nem bízok semmit a véletlenre, minden, amit végtermékként átadok, elejétől végéig egy tudatos folyamat eredménye.

   Másik útravalómat Kocsis Tibor operatőrtől, tanáromtól kaptam: mielőtt megnyomom a kamera felvevő gombját, kérdezzem meg magamtól, mitől lesz érdekes az a jelenet, amit rögzíteni akarok. Ebbe bele tartozik, hogy legyen eleje, vége, jól komponált legyen, ne "lötyögjön", és nem utolsó sorban ne pocsékoljuk a nyersanyagot.

Lázár Gábor - ügyvezető

:: Munka közben... ::

Korda GyörgyFenyő MiklósBlackriders
010203
040506
070809
101112